f. 9/6 1846 i Ankarsrum, Hallingeberg socken, Kalmar län
+ 21/12 1928 i Kvarntorp, Kättilstad socken, Östergötlands län
Föräldrar: Carl Anders Ankarberg f. 7/2 1824 i Hallingeberg socken och Stina Catharina Andersdotter f. 3/6 1820 i Hallingeberg socken
Skrivs i födelseboken som ” oäkta”, fastän det finns både far och mor. Men det berodde på att de inte var gifta när de fick Kristina Lovisa, men de gifter sig några år senare.
Skrivs med föräldrarna under Ankarsrums bruk i Hallingeberg socken, Kalmar län. Fadern skrivs som MästerSven.
( Mästersven var smidesmästarens närmaste man i smedjan , verkstaden )
År 1847 flyttas hon och modern till sidan ” Socknen”, vilket alltså var innan de var gifta. Men sedan gifter sig modern 1848, med Carl Anders, och då flyttas de tillbaka till Ankarsrums bruk.
Där stannar de till 1850, då familjen flyttar till Toverums bruk i Locknevi socken, samma län. Där skrivs fadern som Räckare.
( Vallonsmidet skedde i två steg.
I det första bearbetade smältarsmeden ett stycke gjutjärn i elden under lufttillförsel tills kolhalten sjunkit och järnet blivit smidbart. En stor järnklump överlämnades då till räckarsmeden som värmde stycket vidare och smidde ut långa järnstänger av ungefär 1/2 x 2 tum. Det var detta stångjärn som sedan till stor del exporterades. Vallonjärnet var berömt för sin höga kvalitet. )
I nästa längd skrivs fadern som ” Smältaremästare ”.
År 1856 flyttar de till Eds bruk i Västra Ed socken i samma län. Också här skrivs fadern som Smältarmästare. Där i längden står också om fadern: ” Tilltalad för hemgång och Husbondes öfverfallande ”.
Familjen flyttar hösten 1861 till Forsaström i Gärdserum socken, Kalmar län. Fadern skrivs som Hammarsmedsmästare.
Kristina Lovisa flyttade hösten 1866 till Dahla säteri i Grebo socken, Östergötlands län. Där blir hon piga hos Bokhållaren Jonas Jonsson med familj.
Hösten 1867 flyttar hon hem till Forsaström och familjen. Där står det att det lyser till äktenskap för henne. Och hon gifter sig då med en Gjutare där vid Forsaströms bruk.
Maken bor hos föräldrarna vid Forsaström, och hon flyttar dit efter vigseln.
Men 1868 flyttar de till ett eget boende under Forsaströms Gjuteri. Och där växer familjen.
De flyttar hösten 1884 till Mariedam, Lerbäck i Örebro län. Maken skrivs nu med efternamnet Svensson. Och han skrivs som Gjutare.
Där stannar familjen till hösten 1887, då de flyttade till Åtvidaberg i Åtvids socken, Östergötlands län. Här skrivs de under Åtvidabergs Kopparverk, och maken skrivs som Gjutare.
Men sedan står det att maken ” idkar jernhandel”. Och en av sönerna, Gustaf Leonard, står som ” jernhandelbiträde”
Och i nästa längd, 1896 – 1900 skrivs maken som ” Järnhandlaren och Gjuterimästare ”. Det står även att de äger Ålundakvarteret No 2.
I slutet av 1902 säljer maken Järnhandeln till en Ossian Dahlman i Gamleby. Och de flyttar då till tomten Ålunda no 2, som de ägde.
Men hösten 1903 säljer de tomten till Godsägare Petersson på Ämtöholm, och de flyttar då till Linköpings Domkyrkoförsamling, Linköping, samma län.
De flyttar då till Erikslund 5, och maken skrivs fortf. som Gjutare. De flyttar senare till området St Lars, och där adress 113 b.
Senare flyttar de till området St Per, där de skrivs i kv. 63. Maken skrivs som Gjutare.
Där finns de år 1908, då maken dör av bl. a åderförkalkning.
Barnen flyttar sedan vartefter, och i feb 1913 flyttar Kristina Lovisa till Kvarntorp, Kättilstad socken, Östergötlands län.
Där i Kvarntorp bor dottern Anna Kristina , som är gift med handlaren C F Gustafsson i Handelsboden.
Kristina Lovisa bor där till sin död 1928.
Boets behållning vid bouppteckningen uppgick till 1182,49 kr. Idag ( 2020 ) ca 33 900 kr.
I Sveriges Dödbok står: