Mathilda Persdotter

 

 

 

 

f.  18/8 1851 i Kohagsbyggningen, Adelsnäs, Åtvids socken, Östergötlands län
+   11/4 1924 i Linköping, Östergötlands län
Föräldrar:  Petter Hansson  f. 7/3 1806 i Hycklinge socken, Östergötlands län   +  26/2 1868 i Nya Sunneborg, Adelsnäs, Åtvids socken    och  Johanna Tingström  f. 28/5 1822 i Sandviken, St Ramshult, Åtvids socken   +  11/9 1859 i Kohagsbyggningen, Adelsnäs, Åtvids socken
Bor med föräldrar och syskon vid Kohagsbyggningen under Adelsnäs, Åtvids socken, Östergötlands län. Fadern skrivs i dopboken som Snickare, och i husf. längden som Arbetare.
Modern dör hösten 1859, men fadern gifter om sig sommaren 1859.
Mathilda flyttar 1867 till torpet Djursberg på Söderö säteri´s ägor, i Kättilstad socken, Österg. län. Troligen flyttar hon dit för att en halvsyster var piga där , året innan.
I Djursberg blev hon piga hos torparen Carl Johan Petersson.
Därifrån flyttar hon 1870 till Räckskog norrgård i samma socken, och blir piga hos brukaren Anders Gustaf Jacobsson.
Hon flyttar sedan till Kvarntorp år 1872, det låg också i Kättilstad socken.
Där är hon piga hos brukaren Salomon Salomonsson.
I husf. längden 1873-77 står: ”äktlysn. 76 15/7 med arb. Carl Oscar Carls. i Björkfors, Oppeby Sn.”
Hon flyttar till honom, där i Oppeby socken, hösten 1876.
Och de skrivs då under Björkfors tullkvarn och såg. Maken skrivs som Arbetare.
Hösten 1880 flyttar familjen till Idhult, där maken blir arrendator vid en av gårdarna.
Men de stannar bara ett år, för på hösten 1881 flyttar de till Målilla socken, Kalmar län. Och de flyttar tillsammans med några andra familjer från Oppeby socken.
Och alla flyttar till Ämmenäs No 1, där de arbetar under Säveåns aktiebolag, som var ett sågverksbolag.
År 1882 flyttar de till Horn socken, Östergötlands län. Även de andra familjerna flyttar då dit.
Mathildas familj flyttar till backstugan Bergdalen under Njölhults norrgård. Maken skrivs som Arbetare, möjligen vid sågverket i Njölhult.
Här stannar de till 1885, då de flyttar till soldattorpet Högstorp under Skeppeberg i V Eneby socken, samma län. Troligen brukar maken marken vid soldattorpet, för det finns just vid denna tid ingen soldat vid torpet. Och den som bodde innan skrivs som arrendator vid torpet.
Men de stannade bara ett år här , för 1886 flyttar de till torpet Mossebo under Övre Drättinge i Hägerstad socken, Österg. län. Där skrivs maken som Torpare.
Hösten 1888 flyttar familjen igen, och nu till torpet Larstorp under Drögshult i Nykil socken, samma län. Här skrivs maken först som Torpare, men senare som Ägare och brukare.
Familjen stannade här till hösten 1899, då de flyttade till S Fjälla skattegård i Vårdnäs socken, också Österg. län. Och här skrivs nu maken som 1/8 ägare och 1/4 brukare.
Men inte heller här stannade de någon längre tid, för året efter, 1900, flyttar de till Stensätter under Sandebo i samma socken.
Nu skrivs maken som Hemmansägare.
Våren 1905 gick flyttlasset igen, och nu till förpantningslägenheten Klampenborg under Norrberga i Vist socken, samma län. Och här skrivs maken som ägare.
Men hösten 1907 är det dags för flytt igen. Och nu till torpet Eklund under Gatan i Skeda socken, Österg. län. Nu skrivs maken som Arbetare.
Det var Mathilda, maken , yngste sonen och en fosterdotter som flyttade hit.
Men redan i feb 1908 flyttade de igen, och då till soldattorpet Sundet under Siktesbo södergård, i samma socken. Och nu skrivs maken som Torpare.
Men redan en månad senare flyttar de till soldattorpet under gården Arboga i samma socken. Också här skrivs maken som Torpare.
Inte heller här stannar de, utan hösten 1909 flyttade de till soldattorpet under Sundsholm , också i Skeda socken. Här skrivs maken som Arbetare.
Och här stannar de till våren 1910, då de flyttar till Asplund under Björnkil i Vårdnäs socken, Österg. län. Här står det att det är en ” Egen lägenhet ” , de bor i. Maken står som ägare.
Men inte heller här bor de någon längre tid, för 1912 flyttar Mathilda, maken och fosterdotter till Arnebo skattegård. Där skrivs maken som ” Handlande”, och det står att de hyr bostad där.
Hösten 1913 flyttar de till Linköpings Domkyrkoförsamling, Linköping, Österg. län. Där skrivs de under område K 18, kv. Elddonet 1. . Maken skrivs som Gårdskarl och f.d. Handlare.
Här dör Mathilda år 1924 av ” hjärtsjukdom”.

Make:  Karl Oskar Karlsson  f. 26/8 1848 i Vist socken, Östergötlands län  +  13/12 1934 i Linköping, Österg. län
Barn:  Mathilda Vilhelmina Elisabet  f. 15/9 1877 i Björkfors, Oppeby socken, Östergötlands län
Edla Maria Ester  f. 20/1 1881 i Idhult, Oppeby socken
Anna Kastanja Amalia  f. 1/4 1885 i Njölhult, Horn socken, Östergötlands län
Karl Fritiof Konrad    f. 3/2 1893 i Larstorp, Drögshult, Nykil socken, Östergötlands län